naar top
Menu
Logo Print

Betere mens-robotsamenwerking versterkt concurrentiepositie kmo's

Organisaties in Noordwest-Europa bundelen krachten om integratie vernieuwende technologie in auto- en voedingssector te bevorderen
magazine

Onderzoekscentra, Kamers van Koophandel en kennisinstellingen uit België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bundelen hun krachten in een nieuw interregionaal project. Samen ondersteunen ze kmo’s om nieuwe technologieën, zoals robots die samenwerken met mensen, in hun productie te integreren. Dat werd aangekondigd door Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie dat het project leidt. Het project biedt kmo’s in de automobiel- en voedingsindustrie de kans om via proeftuinen in herkenbare omstandigheden ervaring op te doen met digitale technologieën. Vervolgens kunnen ze hier met de nodige voorkennis in investeren, en zo hun concurrentiepositie versterken.
Om te kunnen concurreren met productie in lageloonlanden, hebben kmo’s in onze regio nood aan een flexibele productie die beantwoordt aan de groeiende vraag naar zeer gepersonaliseerde producten en kleine productseries. Er zijn echter maar weinig kmo’s die ten volle beseffen hoe robots die samenwerken met mensen (collaboratieve robots of cobots) hiertoe kunnen bijdragen, waardoor de nodige investeringen achterwege blijven. Via Interreg Noordwest-Europa kwam een consortium tot stand met acht organisaties, waaronder Flanders Make en Voka Limburg.
“Collaboratieve robots kunnen een grotere impact hebben op de maakindustrie dan bijvoorbeeld 3D-printing”, stelt Maarten Witters, projectmanager bij Flanders Make. “Ze werken veilig samen met mensen en ondersteunen hen onder meer om met zware lasten om te gaan. Doordat ze veelzijdig ingezet kunnen worden op verschillende taken, spelen ze een belangrijke rol bij flexibele productie. We willen kmo’s bewust maken van het potentieel van dit soort technologie, door hen uitgebreid te informeren en hen ermee te laten werken in herkenbare omstandigheden via proeftuinen. Zo overtuigen we hen om hier effectief op in te zetten.”

FLANDERS MAKE

FLANDERS MAKE

+3211790590
+3211790591