naar top
Menu
Logo Print

MICHELIN PRESTATIES VAN DE EERSTE TOT EN MET DE LAATSTE KILOMETER

Michelin banden zijn veilig tot een profieldiepte van 1,6 mm

Terwijl sommigen pleiten voor het vervangen van banden, zodra er nog 3 of 4 mm profieldiepte over is, verdedigt Michelin de huidige wetgeving die erin voorziet dat vervanging moet plaatsvinden bij 1,6 mm. Volgens de leider in de bandensector beantwoordt de wet nog uitstekend aan de uitdagingen binnen de autowereld. Michelin brengt banden op de markt die niet alleen een maximale veiligheid garanderen gedurende hun hele leven, maar ook een brandstofbesparing vanwege hun lage rolweerstand evenals een lange levensduur. Dat is een doeltreffende manier om het excessieve gebruik van grondstoffen te beperken en CO2-emissie tegen te gaan. En de automobilisten kunnen hun banden langer op een veilige manier blijven gebruiken.


TEGEN AANPASSING VAN WETGEVING

De winterbanden van Michelin, zoals de Pilot Alpin met zijn 3D-lamellen over de volle profieldiepte en de Michelin CrossClimate+, een zomerband die ook is goedgekeurd voor gebruik in de winter, blijven gegarandeerd maximaal effectief totdat het profiel de minimale diepte van 1,6 mm heeft bereikt. Michelin bevestigt dat het zich verzet tegen een aanpassing van de wetgeving met betrekking tot de minimale profieldiepte voor banden. Daarvoor heeft Michelin drie redenen:

Veiligheid

 • De huidige wetgeving, die uit 1989 dateert, is gebaseerd op prestatieniveaus van toen. Door de vooruitgang die de bandenwereld sindsdien heeft geboekt, hebben de meeste hedendaagse banden een beter prestatieniveau.
 • Er bestaan op dit moment geen statistieken die een link leggen tussen een groter aantal ongevallen en banden met een profiel dat minder dan 3 of 4 mm diep is. De remweg is afhankelijk van een groot aantal factoren: het remsysteem, ABS-sensoren, de textuur van het wegdek, het weer, de bandenspanning, de temperatuur van het rubber en de acties van de bestuurder. Al deze factoren spelen een belangrijke rol.
 • Als banden nieuw zijn, kunnen ze
  al naargelang van het merk, de producent, het type en de afmetingen
  qua prestaties al sterk van elkaar verschillen. Een premiumband kan bij een profieldiepte van 1,6 mm veel beter presteren dan een (bijna) nieuwe budgetband.
 • Het is bekend dat een auto vrijwel nooit op nieuwe banden rijdt. Al in de eerste kilometers die hij aflegt, begint een band te slijten. Michelin zorgt ervoor dat al zijn banden op alle relevante criteria een hoog prestatieniveau houden totdat ze de slijtagegraadindicator van 1,6 mm hebben bereikt, dat wil zeggen na vele jaren en na vele tienduizenden kilometers.

Kostprijs

 • Als banden bij 3 tot 4 mm profieldiepte vervangen zouden worden, betekent dat voor de automobilist een aanzienlijke toename van de kosten. Dit is onacceptabel in een tijd waarin juist het tegenovergestelde mogelijk is op grond van alle vooruitgang die met nieuwe bandentechnologieën is geboekt.
 • Als een band wordt vervangen bij een profieldiepte van 3 tot 4 mm, in plaats van 1,6 mm, kost dat ongeveer één extra band per auto per twee jaar. Dat is een scenario waar automobilisten niet blij van worden.
 • Tevens heeft dat een flinke impact op professionele vervoerders en bedrijfsvloten: hun TCO (total cost of ownership) gaat omhoog. De contractuele bedragen die maandelijks moeten worden voldaan in het kader van de huur of de leasing, zullen stijgen. Dat geldt ook voor de kosten van private leasing, wat steeds populairder wordt onder particulieren.

Ecologie

 • Een band maken vereist het gebruik van veel materialen en energie. Naarmate er meer grondstoffen worden gebruikt, is de impact op het milieu groter. Het vervangen van banden moet zo lang mogelijk worden uitgesteld om onnodig gebruik van grondstoffen en energie tegen te gaan.
 • Ongeveer 20% van de brandstof die een auto verbruikt, gaat op aan de rolweerstand van de banden. Die vermindert naarmate een band verder slijt. Michelin heeft berekend dat het voortijdig vervangen van banden leidt tot een extra brandstofverbruik van 900 miljoen liter per jaar en een extra CO2-uitstoot van 3 miljoen ton per jaar. Dat komt neer op de jaarlijkse CO2-uitstoot van Birmingham, wat qua grootte de tweede stad is van Groot-Brittannië.
 • Voortijdig vervangen van banden betekent een onnodig hoge productie van nieuwe banden: als we de wettelijke profieldiepte in Europa zouden verhogen van 1,6 naar 3 mm, dan wordt er jaarlijks 1,5 miljoen ton aan grondstoffen verspild. Dat komt neer op een hoeveelheid energie van 290 miljoen ton ruwe aardolie; dus meer dan de jaarlijkse productie van Mexico en Venezuela samen.

Michelin banden bieden de beste verhouding tussen prijs en levensduur die op de markt te vinden is. Ze garanderen gebruikers het beste rendement voor hun geld. Tot aan hun laatste kilometer behouden ze hun uitstekende prestatie en hun hoge mate van veiligheid.

MICHELIN

MICHELIN

BRUSSELSESTEENWEG 494
1731 ZELLIK
+3222744211
+3222744693