naar top
Menu
Logo Print

BEBAT SPITST ZICH TOE OP RECYCLAGE EV-BATTERIJEN

INZAMELOPLOSSING VOOR BATTERIJEN VAN DE TOEKOMST

BEBAT SPITST ZICH TOE OP RECYCLAGE EV-BATTERIJEN

De markt van de EV-batterijen ontwikkelt zich razendsnel. Ook deze batterijen kennen een einde van de levensduur en moeten worden gerecycleerd. Met de ogen gericht op de toekomst, specialiseert Bebat zich al enkele jaren in EV-batterijen. Met de opgedane kennis klopt de milieuorganisatie nu aan bij producenten en invoerders.

EVOLUTIE

De evolutie van gewone batterijen naar EV-batterijen (batterijen van hybride, plug-in en elektrische voertuigen) is onweerlegbaar. Verwachtingen zijn dat 10% van alle nieuwe voertuigen tegen 2020 elektrisch zal zijn. Net zoals de kleine huisbatterijen zijn ook EV-batterijen niet onsterfelijk. Jaarlijks zijn er al heel wat van die batterijen die gerecycleerd moeten worden, dat gaat in de toekomst logischerwijs alleen maar toenemen. Bebat maakt daarom de logische stap om ook op deze markt zijn expertise te delen en op te treden als after-care partner voor de auto-industrie. Dat gaat van aangifte, ophaling, ontmanteling en recyclage tot hergebruik van de batterijen. De organisatie gaat op zoek naar manieren om nieuw leven te creëren voor de EV-batterijen.

SPECIALISATIE IN DE EV-MARKT

EV-batterijen zijn in vergelijking met gewone batterijen veel zwaarder. Afhankelijk van het model kan het gewicht oplopen tot 700 kilogram. Het recycleren van zo'n batterij vereist dus heel wat technische kennis. De laatste vijf jaar is de kennis van Bebat in verband met herlaadbare lithium en nikkel-metaalhydride enorm gegroeid. Ook de twintig jaar ervaring speelt een grote rol bij het veilig inzamelen en recycleren van batterijen. In totaal heeft Bebat al 10.000 EV- batterijen opgehaald en laten recycleren door de beste recyclers in België en Europa.

SERVICEVERLENING

Bebat biedt daarbovenop een oplossing op maat aan, van de overname van administratieve verplichtingen tot de volledige recyclageflow. Producenten kunnen een verschillende dienstverlening wensen. Bebat speelt in op die wensen en verleent verschillende services aan auto-invoerders. Er zijn drie mogelijke serviceniveaus: administratie, waarbij de auto-invoerder de ophaling en verwerking zelf organiseert en Bebat zorgt voor de rapportering aan de overheden; logistiek, waarbij Bebat de ophaling van EV-batterijen bij dealers en ontmantelaars organiseert. Bebat zorgt in dit geval tevens voor de rapportering naar de overheden; en full service, waarbij de administratie, ophaling, recyclage en hergebruik volledig afgehandeld worden door Bebat. Daarnaast kunnen ze ook secondlifeoplossingen aanbieden dankzij de samenwerking met gespecialiseerde partners en binnenkort met een eigen diagnosecentrum.

INTERACTIEVE STANDPLAATS

Op AutoTechnica zal Bebat een heleboel batterijen tentoonstellen die de vzw momenteel inzamelt en recycleert. Dat gaat van knoopcellen tot fietsbatterijen en meer. Daarenboven wordt een onderstel van een elektrische wagen (plug-in hybride) getoond, waarop de EV-batterij en motor gemonteerd zijn. Dat is een uniek gegeven, omdat zoiets niet al te vaak te zien is. Specialisten staan ondertussen paraat om advies te geven over het veilig demonteren, stockeren en vervoeren van de batterij.

BEBAT

BEBAT

WALSTRAAT 5
3300 TIENEN
+326768841
+3216768870
www.bebat.be