naar top
Menu
Logo Print

Boetes bij ontlopen kilometerheffing

BIPT en Viapass blijven controleren op illegale stoorzenders
magazine

Tijdens een controleactie die werd gehouden op de R4 in Gent werd een vrachtwagenchauffeur betrapt op het illegale gebruik van een stoorzender of ‘jammer’ om zo de Viapass kilometerheffing te ontwijken.
De actie werd uitgevoerd door gewestelijke controle-ambtenaren voor de kilometerheffing in samenwerking met de controleurs van telecomtoezichthouder BIPT. Die diensten blijven regelmatig gezamenlijk controleacties houden tegen het illegaal gebruik van stoorzenders. Dergelijke toestellen zorgen ervoor dat de On Board Unit (OBU), het tolkastje dat elke vrachtwagen in zijn cabine moet hebben, minder of geen kilometers aanrekent dan in werkelijkheid zou moeten. De ‘jammer’ verstoort de signalen van het tolkastje waardoor de OBU niet meer correct functioneert.
Door een stoorzender te gebruiken, begaan chauffeurs een dubbele overtreding. Enerzijds doen ze een inbreuk op de telecomwet die het bezit en gebruik van ‘jammers’ verbiedt. Anderzijds frauderen ze ook op de kilometerheffing voor vrachtwagens, met cumuleerbare boetes van 1.000 euro tot gevolg.
Een OBU meet de verreden kilometers op betalende tolwegen, waardoor de eigenaar van een vrachtwagen kan worden belast op het effectieve gebruik van zijn voertuig en niet meer op het loutere bezit ervan. Alle inlichtingen over de kilometerheffing en het goede gebruik van een On Board Unit zijn te vinden op de website van Viapass. Via deze link kan u ook beelden van eerdere acties bekijken.

VIAPASS

VIAPASS

+3227097940
-