naar top
Menu
Logo Print

Controles blijven nodig in de carwashsector

Philippe De Backer gaat mee op controle bij carwashes
magazine

Eind 2017 heeft staatssecretaris De Backer een plan voor eerlijke concurrentie afgesloten met de carwashsector. In het actieplan 'sociale fraudebestrijding 2018' van  staatssecretaris Philippe De Backer en de bevoegde sociale inspectiediensten is de carwashsector, samen met de grootstedenacties, een absolute prioriteit. De sociale inspectiediensten voeren op dit moment gerichte controles uit binnen de carwashsector. De Backer ging onlangs zelf mee op controle bij een carwash. Tijdens de controle werden vijf carwashes bezocht, waarbij drie in overtreding waren.
“Ik ga mee op het terrein om deze controles te zien. Steeds opnieuw sta ik versteld van de omstandigheden die ik soms te zien krijg”, aldus De Backer. In 2018 werden al 184 arbeiders in de carwashsector gecontroleerd. Daarvan waren er maar liefst 122 in overtreding. De overtredingen gaan van zwartwerk, werkloze zwartwerkers tot mensen zonder arbeidskaart, zonder verblijfsvergunning en zélfs mensenhandel. Belangrijk hierbij te noteren is dat het om zeer gerichte controles gaat, op basis van datamining.
Philippe De Backer: “De recente controles tonen opnieuw dat controles nodig blijven. Sociale fraude kunnen we niet tolereren. Ik ben de bondgenoot van iedere eerlijke ondernemer en correct betaalde werknemer. Die eerlijke ondernemers verliezen klanten aan fraudeurs, die geen eerlijke belastingen betalen. Bovendien duwen fraudeurs mensen vaak in mensonterende leefomstandigheden. Dit moet er dus zo snel mogelijk uit. Sociale fraude is vaak maar het topje van de ijsberg binnen grote frauduleuze en criminele netwerken. Door die eruit te halen, pakken we ook de verdere criminaliteit aan.”