naar top
Menu
Logo Print

Vergis u niet aan de pomp

Nieuwe etikettering van de brandstoffen
magazine

Om de consumenten te helpen bij het kiezen van de geschikte brandstof voor hun voertuig, heeft de Europese Unie nieuwe vereisten op het vlak van etikettering ingevoerd voor nieuwe voertuigen en tankstations. Sinds 12 oktober 2018 geldt in heel Europa een geharmoniseerd geheel van brandstofetiketten. De etiketten zijn van toepassing in de 28 lidstaten van de Europese Unie, de landen van de EER (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen), alsook in Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije.
Het etiket moet in openbare tankstations worden bevestigd op de brandstofverdeeleenheid en op de pistoolknop. In nieuwe voertuigen moet het etiket worden aangebracht in de onmiddellijke nabijheid van de brandstofklep/tankdop en in de gebruiksaanwijzing. De wetgeving is enkel van toepassing op nieuwe voertuigen die op de markt zijn gebracht of zijn ingeschreven na 12 oktober 2018. Autoconstructeurs bevelen niet aan om ze ook aan te brengen op oudere voertuigen.
Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen. Het etiket ‘benzine’ is cirkelvormig, de ‘E’ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de benzine bevat. Het etiket in de vorm van een vierkant wijst op brandstof van het type ‘diesel.’ De ‘B’ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de diesel bevat. XTL slaat op synthetische diesel. Het etiket voor gasvormige brandstoffen heeft de vorm van een ruit. Het betreft waterstof, CNG, LPG en LNG.