naar top
Menu
Logo Print

Virtuele persoonlijke assistent verovert plaats in nieuwe wagens

VPA's winnen aan populariteit
magazine

Siri en andere virtuele persoonlijke assistenten (VPA's) winnen aan populariteit en gebruik in de hedendaagse voertuigen. Tegen 2024 zullen volgens IHS Markit bijna 700 miljoen van deze softwareplatforms in voertuigen worden gebruikt. Momenteel worden drie belangrijke VPA-formaten nauwlettend gevolgd door IHS Markit en analisten:

Ingebedde VPA: Hierbij wordt de software voor het spraakherkenningssysteem en het verstaan van taal in het systeem van het voertuig opgeslagen. Deze oplossingen maken traditioneel gebruik van een ingebouwde telematica-unit. Dit type VPA heeft ook toegang tot interne microfoons en alle integratieprotocollen in het voertuig. Momenteel worden Google Assistant en Amazon Alexa naar verwachting de eerste embedded oplossingen die beschikbaar zijn.

• VPA, enkel via smartphone-integratie: Volgens IHS Markit zullen dit soort systemen in de toekomst het meest prominent aanwezig zijn. Zo zullen meer dan 300 miljoen lichte voertuigen tegen 2024 een type VPA-systeem bevatten dat doorgaans enkel toegang heeft tot de middleware voor spraakherkenning en zich baseert op interne microfoons en integratieprotocollen in het voertuig. De oplossingen kunnen echter ook uitsluitend op microfoons in de smartphone vertrouwen. De verwerking en functionaliteit van de VPA is ondergebracht in een smartphone-integratiesoftwareframework, zoals Apple CarPlay, Android Auto of SmartDeviceLink (SDL).

• VPA, enkel apparaat-naar-auto: Dit zijn oplossingen die commando's kunnen versturen die afkomstig zijn van een thuisapparaat, zoals Amazon Echo of Google Home, naar de auto. Deze systemen maken meestal gebruik van een slim thuisapparaat om een routebeschrijving te sturen of de auto op afstand te starten, maar zijn niet in staat om iets in de auto te bedienen.