naar top
Menu
Logo Print

Implementatie van verbeterde connectiviteit in voertuigen stijgt exponentieel

Meer dan 11,2 miljoen voertuigen zullen in 2024 worden uitgerust met V2X-communicatie
magazine

Meer dan 11,2 miljoen lichte voertuigen uitgerust met een of andere vorm van Vehicle-to-Everything (V2X)-systeem zullen in 2024 wereldwijd worden geproduceerd, wat neerkomt op 12% van het wagenpark van lichte voertuigen, gebaseerd op nieuw onderzoek en voorspellingen van IHS Markit. Verwacht wordt dat de productie van lichte voertuigen uitgerust met V2X-systemen in 2019 iets minder dan 15.000 eenheden zal bedragen en in 2024 met een samengestelde jaarlijkse groei van 277,5% zal toenemen.
Een belangrijke drijfveer voor de implementatie van verbeterde connectiviteit in voertuigen is de vraag naar veiligere wegen en het minimaliseren van het aantal verkeersslachtoffers. Terwijl automatische meldingssystemen voor botsingen hun bijdrage leveren aan deze matrix, wordt verwacht dat de introductie van V2X een revolutie zal teweegbrengen in de manier waarop consumenten, zo niet het hele transportsysteem, rijden. In de discussie over de vraag op welke technologie V2X-gebaseerd zou moeten zijn, zijn DSRC-oplossingen voor korteafstandscommunicatie (dedicated short range communications) op korte termijn toonaangevend op de wereldwijde V2X-markt voor auto's, omdat het een beproefde technologie is met chips voor de systeemimplementatie, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij verschillende halfgeleiderfabrikanten.
Tegen 2020 zullen de totale implementatiecijfers nog steeds relatief laag zijn, volgens de prognoses van IHS Markit, maar de cellulaire V2X-oplossingen (C-V2X) zullen de op DSRC gebaseerde oplossingen al hebben overtroffen, dankzij de verwachte snelle implementatie in China. China zal naar verwachting de wereldwijde V2X-markt leiden, met naar schatting 629.000 lichte voertuigen die in 2020 in de regio met C-V2X-technologie zullen worden geproduceerd. Europa zal naar verwachting de op een na grootste V2X-markt zijn, maar met een grote afhankelijkheid van DSRC-gebaseerde oplossingen en iets meer dan 411.000 lichte voertuigen die in 2020 worden geproduceerd.