naar top
Menu
Logo Print

Brede of smalle banden?

Welke invloed heeft uw bandenkeuze op het rijden?
magazine

De juiste bandbreedte wordt beïnvloed door het soort eigenschappen waarnaar de eigenaar op zoek is in zijn auto en de handling ervan. De breedte van de band is van invloed op de prijs en verschillende andere kenmerken, zoals grip, geluidsniveau, rijcomfort en uiterlijk. Het vervangen van smalle banden door bredere banden verhoogt meestal de rolweerstand en daardoor ook het brandstofverbruik lichtjes. Bij zomerbanden is de maat ook een kwestie van esthetiek; de gangbare mening is dat een brede band er beter uitziet dan een smalle band.
"Als de bestuurder naar een grotere velgdiameter wil overschakelen, moet het profiel van de band worden verkleind. Hierdoor blijft de buitendiameter binnen de wettelijke limieten en hebben de banden genoeg ruimte om te draaien", legt Martin Dražík, productmanager voor Nokian Tyres Europe, uit. Het bandenprofiel verwijst naar de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band. Omdat de populairste maten smal zijn met een hoog profiel, worden ze in grotere aantallen geproduceerd dan brede banden met een laag profiel. Dat is een deel van de reden waarom smalle banden meestal goedkoper zijn dan bredere. Het luchtvolume in een band beïnvloedt vooral het rijcomfort. Hoe groter de velgdiameter, hoe minder lucht er in de band past. Banden met een hoog profiel en veel ruimte voor lucht zijn comfortabeler dan brede lowprofilebanden. Vanuit veiligheidsoogpunt hebben beide typen hun goede kanten: op een droge weg bieden bredere banden meer grip dan smalle, maar het risico van aquaplaning is groter bij brede banden.
"In de winter zijn smalle banden beter onder extreme omstandigheden, omdat ze een hogere oppervlaktedruk op de weg bieden. Smalle banden werken ook beter dan bredere banden in losse sneeuw en sneeuwbrij. Aan de andere kant bieden bredere banden meer grip op harde oppervlakken", aldus Martin Dražík.

NOKIAN TYRES PLC

NOKIAN TYRES PLC

+358104017000
-