naar top
Menu
Logo Print

Vrachtverkeer is groenste van de klas

Belgisch wegtransport groeit en vergroent
magazine

De Belgische transportsector doet hard zijn best om te vergroenen. Sinds de invoering van de kilometerheffing leggen de Euro 6-vrachtwagens dubbel zoveel kilometers af op de Belgische tolwegen. Tegelijk groeit de sector en het totale aantal kilometers dat door Belgische vrachtwagens wordt afgelegd. Wie dacht dat vrachtwagens de grote vervuilers waren, denkt beter opnieuw na. Geen enkel andere vervoersmodus behaalt hetzelfde groene vooruitgangsrapport als de Belgische transportsector voor rekening van derden in de jongste twee jaren. Dat stelt beroepsvereniging Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV).
De kilometerheffing op Belgische snelwegen blijft de Belgische transporteurs tot vergroening stimuleren. Ter vergelijking: de uitstoot van stikstofoxide van een zware vrachtwagen is per kilometer nauwelijks meer dan een derde dan die van een Euro 6-personenwagen op diesel. TLV pleit zelf voor het aanpakken van de vuilste voertuigen (Euro 0 t.e.m. 2), om de overstap naar de minst vervuilende euronorm 6 te stimuleren.
Naast de sterke vergroening stelde TLV vast dat de economische groei eindelijk ook de wegtransportsector gevonden heeft. In het tweede kwartaal van 2018 werden 7,29% meer tolkilometers afgelegd door Belgische vrachtwagens dan in hetzelfde kwartaal in 2016. De sector verwelkomt de economische lente na jaren zware crisis, maar het nijpend tekort aan chauffeurs en de sterk stijgende kosten vormen nog steeds grote uitdagingen voor transporteurs.

TRANSPORT&LOGISTIEK VLAANDEREN

TRANSPORT&LOGISTIEK VLAANDEREN

+3292108210
+3292322279