Agoria steunt Green Deal, maar wil gelijk speelveld

“We moeten de economische opportuniteit volop grijpen”

In december stelden Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Commissaris Frans Timmermans de Green Deal voor Europa voor. Technologiefederatie Agoria steunt alvast de ambitie.
“Het plan bevat initiatieven om het gelijk speelveld binnen de EU te verbeteren en concurrentieverstoringen met niet EU-landen aan te pakken. Of men daarin effectief slaagt, zal cruciaal zijn voor de realisatie van alle opportuniteiten”, zegt Frank Vandermarliere, hoofd van het studiecentrum van Agoria.
De Green Deal zet in op klimaatneutraliteit tegen 2050 en op een meer circulaire economie. Het voorstel zal zorgen voor een belangrijke Europese markt in groene technologie.
“Die economische opportuniteit moeten we volop grijpen. De technologische sector in België heeft voor veel van deze uitdagingen oplossingen, zoals technologie voor windenergie op zee, energie-efficiënte in gebouwen, de nieuwste inzichten in recyclage, herfabricage, artificiële intelligentie en blokketen. Het komt er dan ook op aan dat we niet enkel de lasten van de uitdaging dragen maar ook volop de lusten grijpen. Zo kunnen we groei creëren door innovatie en het aansnijden van nieuwe markten voor onze technologische bedrijven.”, aldus Vandermarliere.
Een gelijk speelveld binnen de EU is ook cruciaal. “Het verbeteren van de interne markt door ecodesign, de aangekondigde herziening van de staatssteunregels en van de richtlijn inzake energietaksen kunnen hiertoe bijdragen. Samen met het voorstel van rekeningrijden kan dit laatste ook zorgen voor de noodzakelijke groenere prijszetting van energie en mobiliteit in ons land.”
Agoria vraagt dat onze regeringen erop toezien dat de nieuwe Europese financieringsinstrumenten en de middelen voor de ondersteuning van innovatie op een billijke manier worden verdeeld. Ze moeten ook de transitie in de Belgische industrie ondersteunen. Het groen transitiefonds mag niet gereduceerd worden tot een steenkoolfonds maar moet een bredere transitie ondersteunen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Carfix 

Carfix maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.