naar top
Menu
Logo Print
08/01/2019 - BABETTE SOETAERT

HET ONTSTEKINGSMECHANISME

Het ontstekingsmechanisme speelt een cruciale rol in de werking van de motor. Zo vormen gloeibougies een onmisbare hulp bij het starten van de wagen en zorgen ontstekingsbougies ervoor dat de lucht-brandstofmengenling in de verbrandingsmotor ontploft. Vandaag verschuift de rol van de gloeibougie zelfs in toenemende mate van hulpmiddel bij een koude start naar een integraal onderdeel van een complex systeem van uitlaatgasbehandeling. In de volgende artikels wordt dieper ingegaan op de hedendaagse ontstekingsmechanismes, en worden de mogelijke defecten en aandachtspunten besproken.


GloeibougiesBOUGIES HELPEN ONTSTEKINGSSYSTEMEN
OM EURONORMEN TE HALEN

Een klein, maar niet te onderschatten stukje techniek in het ontstekingssysteem van een verbrandingsmotor is de bougie. Bij benzinemotoren moet die de moeilijk controleerbare ontsteking van het lucht-brandstofmengsel zo veel mogelijk
in goede banen leiden. 
OntstekingsmechanismeMOGELIJKE DEFECTEN AFHANKELIJK
VAN RIJGEDRAG EN AANTAL STARTS

Gloeibougies zijn onmisbaar voor een vlotte koude start van de dieselmotor. Tegenwoordig beperken ze ook de uitstoot van de wagen en zorgen ze mee voor een optimale dieselverbranding. Hoewel ze een cruciaal onderdeel zijn van de motor, besteden onderhoudsspecialisten doorgaans pas aandacht aan de gloeibougies, zodra de wagen niet meer start.

BougieWERKING, DIAGNOSE EN CORRECTE
VERVANGING VAN EEN DEFECTE BOUGIE

Ontstekingsbougies zijn een essentieel onderdeel van een goed functionerende benzinemotor. Ze zorgen er via een stroomstoot namelijk voor dat de lucht-brandstofmengeling in de verbrandingsmotor ontploft. Bougies zijn echter, zoals de meeste onderdelen van een wagen, onderhevig aan slijtage. Dit kan storingen en een verhoogd brandstofverbruik tot gevolg hebben. Gloeibougies


TAKEN VAN DE GLOEIBOUGIE BREIDEN UIT

Goed functionerende en betrouwbare gloeibougies zijn een onmisbare hulp bij het starten van een dieselmotor. Vandaag verschuift de rol van de gloeibougie echter in toenemende mate van hulpmiddel bij een koude start naar een integraal onderdeel van een complex systeem van uitlaatgasbehandeling.