naar top
Menu
Logo Print
21/01/2019 - LAURENCE BLONDEEL

ELEKTRISCHE WAGENS OPLADEN

Wie elektrische voertuigen gebruikt, kan uiteraard niet zonder laadpalen. Steeds meer elektro-installateurs krijgen dan ook de vraag om laadsystemen voor elektrische wagens te installeren. Bij de installatie van laadinfrastructuur komt echter heel wat kijken. We geven een overzicht van welke mogelijkheden er zijn om een elektrische wagen op te laden en waarop moet worden gelet bij de keuze en installatie van laadinfrastructuur.

laadpalenLAADINFRASTRUCTUUR KIEZEN EN INSTALLEREN

Welk stappenplan kan je volgen om de juiste laadinfrastructuur te kiezen? Lees het hier. 

laadpalenIS DE ELEKTRISCHE INSTALLATIE ZWAAR GENOEG?

Het beschikbare vermogen van de elektrische installatie waarop het laadpunt is aangesloten, kan een beperkende factor zijn in het laadproces. Soms is de standaardwoningaansluiting niet voldoende om aan de wensen van de gebruiker te voldoen. Daarom is het belangrijk om het vermogen van je elektrische installatie te kennen en, indien nodig, te verzwaren.

laadpaalWELKE LAADSTROOM IS GESCHIKT OM JE ELEKTRISCH VOERTUIG MEE OP TE LADEN?

Het net levert wisselstroom. De batterijcellen in de wagen worden echter gevoed met gelijkstroom. Batterijsystemen werken immers op gelijkstroom. Ofwel wordt de wisselstroom van het net door de batterijlader omgezet in gelijkstroom, ofwel gebeurt dat door het laadpunt zelf. Welke laadstroom is nu echter geschikt om je elektrisch voertuig mee op te laden?

laadkabelWELKE LAADKABEL GEBRUIK JE?

Een laadkabel brengt de netstroom tot in de wagen. De laadkabel beschikt aan de ene zijde over een connector (aan te sluiten op het stopcontact van de wagen) en aan de andere zijde over een stekker (aan te sluiten op het stopcontact van het laadpunt).

laadmethodeWELKE LAADMETHODES ZIJN ER?

Er zijn enkele methodes waarmee een wagen opgeladen kan worden. We sommen op welke methodes er zoal bestaan en hoe elke methode werkt.

laadpaalHEB IK DE JUISTE LAADPAAL GEKOZEN?

Er zijn twee grote groepen laadpalen: de 'gewone' laadpalen voor mode 3-laden en de snellaadstations voor mode 4-laden. Om een goed voorstel te maken, is het belangrijk om een correct beeld te hebben van de situatie waarin de laadinfrastructuur geplaatst zal worden, en ook rekening te houden met de verwachtingen van de gebruiker.