naar top
Menu
Logo Print
13/06/2018 - FRANÇOISE SOETENS

VIJST U NOG OF KLIKT U AL?

 Installatie antimarterstroomstootsysteem

Steenmarters kunnen mooi en schattig zijn, maar niet wanneer die zich in de motorruimte van uw auto nestelen. Ze kunnen er veel schade aanrichten en u veel tijd en geld kosten. De Duitse onderneming Norbert Schaub GmbH biedt met het assortiment Marter Stop & Go diverse oplossingen aan om deze dieren te verjagen zonder ze te verwonden. Ze zijn immers van essentieel belang voor ons ecosysteem. 

Marder Stop & Go

AANWIJZINGEN DIE HET BEZOEK
VAN EEN MARTER VERRADEN

Marters zoeken steeds meer stedelijke omgevingen op vanwege de afwezigheid van natuurlijke vijanden, hun aanpassingsvermogen en hun aangeboren nieuwsgierigheid. Vuilnisbakken vormen voor hen rijkelijke feestmalen en motorruimtes van voertuigen de ideale leefruimte. Krassen, startproblemen en het verlies van water kunnen wijzen op de aanwezigheid van een marter. Beschadigde ontstekingskabels volstaan al om de katalysator stuk te maken en radiatorbuizen waaraan geknaagd is, kunnen leiden tot een oververhitting van de motor. Let vooral in de lente en de herfst op de aanwezigheid van deze aanwijzingen. In deze periodes vertonen marters immers versterkt territoriaal gedrag.

AFBAKENING TERRITORIUM

Marters maken integraal deel uit van ons ecosysteem. De schade die ze in gemotoriseerde voertuigen en aan huizen aanrichten, bezorgt mensen echter vaak heel wat problemen vanwege de moeizame herstellingen en vooral hoge kosten. Steenmarters zijn solitaire dieren die hun territorium verdedigen. Ze zijn niet mensenschuw en zijn zelfs geneigd om steeds dichter bij de mensen te komen. Daarom kiezen ze de motorruimte van geparkeerde voertuigen als schuilplaats. Hun territorium bakenen ze met geurmerken af. Verplaatst het voertuig zich naar het territorium van een andere marter, dan valt de concurrent de vreemde geur gericht aan door woest alle onderdelen die het geurmerk dragen, stuk te bijten en te krabben. Tegelijk markeert die dan het voertuig met zijn eigen geurmerk, waardoor een ware pingpongwedstrijd begint. Zodra het voertuig een geurmerk draagt, kunt u schade verwachten.

Geurmerken verwijderen

Aangezien marters hun territorium afbakenen, is het absoluut noodzakelijk om de geurmerken met een speciale reinigingsschuim te verwijderen. Daardoor voorkomt u een risicovolle poetsbeurt van de motor. Dat schuim is niet gevaarlijk voor elektronische motoronderdelen, lak, rubber en kunststoffen. Het volstaat om de volledige motorruimte, de binnenkant van de motorkap en de wieloverkappingen overvloedig te besproeien, te laten inwerken en eenvoudigweg met water, zonder hoge druk, te spoelen.

DIVERSE OPLOSSINGENMarder stop en go

Daarnaast zijn er diverse oplossingen om marters van het motorblok weg te houden: geurverspreidende producten, systemen die ultrasone geluiden uitzenden, systemen met hoogspanning of mechanische beschermingssystemen. Die laatste zijn bestemd voor speciale kabels die vaak door marters worden beschadigd. Het duurt langer om ze te installeren en klanten vragen er dan ook minder naar. De geurblok wordt gewoonweg in de motorruimte geplaatst en heeft een langdurige werking van zes maanden en een groot verspreidingsoppervlak. De spray is een concentraat met een langdurige werking en verspreidt de geur van een voor de marter gevaarlijke vijand. Marter Stop & Go biedt ook verschillende systemen aan die ultrasone geluiden uitzenden. Ze werken op batterijen of worden op het boordcircuit aangesloten. Tot slot zijn er nog hoogspanningscontactplaatjes, al dan niet in combinatie met geluidssystemen. De laatste telg van de hoogspanningstoestellen is de 8 PLUS-MINUS SKT, die ultrasone geluiden uitzendt. Het toestel is voorzien van dubbele contactplaatjes en is bijzonder geschikt voor moderne voertuigen. Het is heel snel te monteren, waardoor de plaatsing niet duur is.

SNELLE MONTAGE

Het toestel 8 PLUS-MINUS SKT biedt een maximale bescherming met een minimale montagetijd in slechts één klik en zonder vijzen. Dit product is uniek op de markt. Het is samengesteld uit een dubbele contactplaat van roestvrij staal met een positieve en een negatieve pool, en maakt gebruik van een aansluitingstechnologie, waarbij het omhulsel automatisch wordt verwijderd aan de hand van isolatieverplaatsing, een zeer ingenieus systeem voor moderne voertuigen. De contactplaten zijn vergrendeld en worden met de hoogspanningskabel door een eenvoudige klik op twee geleidende draden aangesloten. Een pen gaat door de isolatiemantel van de kabel wanneer de platen tegen elkaar worden gedrukt, en verzekert de elektrische geleiding. Een blok voor ultrasone geluiden op batterijen (om de achttien maanden te vervangen) is met het geheel verbonden en bevat eveneens de schakelaar waarmee men het systeem bij een onderhoud kan uitschakelen. In de motor wordt een sticker aangebracht om de mecaniciens op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van dit stroomstootsysteem.

Elektrische stroomstoot

Met deze bipolaire versie (plus en min) kan men marters zonder gevaar met een elektrische stroomstoot verjagen. Het systeem is immers vergelijkbaar met het principe van elektrische afsluitingen voor vee. De methode is eveneens doeltreffend in moderne motoren waarin meer niet-geleidende materialen, zoals plastic, zitten in vergelijking met de motoren van de oude voertuigen. Merk ook op dat de aansluiting op klem 15 vervangen is door sensortechnologie. Dankzij een schakelsysteem dat rechtstreeks op het toestel bevestigd is, is er ook geen motorkapcontactschakelaar meer nodig. Dit professionele systeem moet door een vakman worden geplaatst. De productgarantie bedraagt vier jaar, terwijl de wet slechts twee jaar vraagt.

MAATREGELEN OM MARTERS TE VERJAGEN
Er bestaan verschillende maatregelen om een marter te verjagen:

 1. Preventieve maatregelen
Een grondige reiniging om geursporen te verwijderen is absoluut noodzakelijk.

 2. Afweermiddelen
Dankzij afweermiddelen, zoals geurverspreidende producten, zal de ongewenste gast snel merken dat hij niet welkom is.

 3. Ultrasone geluiden
De permanente frequentiemodulatie die angst- en alarmkreten nabootst, zorgt ervoor dat steenmarters wegvluchten. Die geluiden zijn niet waarneembaar voor de mens en beginnen vanaf een frequentie van 20 kHz.

 4. Hoogspanning
Steenmarters zullen een lichte stroomstoot, die voor hen helemaal niet gevaarlijk is, lang blijven onthouden.

 5. Mechanische bescherming
Men kan speciale omhulsels monteren tegen beten van steenmarters in buizen, koelslangen, ontstekingskabels, sondekabels en katalysatoren.