naar top
Menu
Logo Print

VOLKSWAGEN GOLF VI KAMPT MET STORING ABS

Draadbreuk tussen sensor en ECU

Onlangs werd onze diagnosespecialist een Volkswagen Golf VI aangeboden van het bouwjaar 2010 met een storing in het ABS-systeem. De garagehouder vertelde dat hij steeds eenzelfde foutcode aantrof op de wielsensor links vooraan. Hij had die sensor al vervangen, echter zonder het gewenste resultaat. De garagist zag dan ook geen andere uitweg meer dan een beroep te doen op ons diagnosecentrum.

FOUTCODES UITLEZEN

Wanneer we zo een storingswagen binnen krijgen, vragen we ons vaak af hoe het komt dat het garagebedrijf geen oplossing vindt voor de betreffende storing. Had die niet de juiste apparatuur? Was het een gebrek aan systeemkennis waardoor er geen oplossing gevonden werd? Om dit te achterhalen, starten we de diagnose wel eens met dezelfde apparatuur als het garagebedrijf, indien we deze zelf ter beschikking hebben natuurlijk. In het geval van deze Golf VI kan dit perfect, de monteur werkt met een Bosch KTS en die hebben wij ook, dus gaan we hiermee aan de slag. We laten onze tester zoeken naar het aanwezige ABS-systeem, en er wordt een Teves MK70 ABS/ASR-systeem aangetroffen. Wanneer we doorklikken naar het item 'foutcodes uitlezen', treffen we foutcode 0087 aan: 'toerentalsensor linksvoor'. Wanneer we doorklikken op de foutcode krijgen we nog als extra informatie: 'foutcode aanwezig'. Wat zoveel wil zeggen als: het betreft een harde fout die continu aanwezig is, en dus ook niet te wissen valt. Vervolgens klikken we door naar 'parameters' en lezen tijdens een korte testrit de verschillende wielsnelheden uit. Zoals te verwachten was, blijft de snelheid van het linkervoorwiel te allen tijde nul.


SYSTEEMKENNIS

De sensor is het dus al zeker niet, maar wat is het dan wel? Om verder te kunnen met het oplossen van deze storing, is de nodige systeemkennis vereist. Concreet komt de wielsnelheid niet binnen in de ABS ECU. De sensor is het niet, dus stellen we ons de vraag wat er zich tussen sensor en ECU bevindt. Wat heeft de sensor nodig om te kunnen functioneren? Voeding? Massa?

Om een antwoord te bieden op deze vragen hebben we op zijn minst een degelijk schema nodig, en liefst ook nog wat extra uitleg over de werking ervan én de juiste meetapparatuur. We lezen de diagnosehandleiding in de Bosch ESI[tronic] er even op na, en we vinden alle nodige uitleg om te kunnen starten met de meting. De informatie leert ons onder meer dat we hier te maken hebben met een Hall sensor en niet met een inductieve sensor. Meer nog, het toont ons voldoende informatie over wat we waar moeten meten en uit het schema kunnen we afleiden waar de bedrading van de sensor toekomt op de ABS ECU. Ook aan systeeminformatie was er in de werkplaats dus geen gebrek.


METEN IS WETEN

We starten onze scope op en beginnen met onze meting bij de sensor. Op dit type sensor komen twee draden toe, de ene wordt voorzien van een 12V-voeding, de andere hangt aan de massa. Beide draden komen uit de stuurdoos. Wat het signaal betreft, wordt dit afhankelijk van de versie via de voedingsdraad of via de massadraad richting stuurdoos gestuurd. Bij de Golf VI verwachten we signaalvormen op de massadraad; althans, dat is wat de info uit de ATIS- en ESI[tronic]-diagnosesystemen ons vertelt. Echter, wanneer we ons meetresultaat bekijken (afbeelding 1), merken we iets vreemds op. De voeding aan de sensor blijkt oké te zijn, maar de massa en de bijbehorende signaalvorming blijken te ontbreken. We hebben deze meting uitgevoerd met het contact aan, en met een draaiend wiel. Een volgende meting die we uitvoeren, is er ook één aan de sensor, maar met de stekker los en met contact aan. Ook nu meten we op de ene draad 12 V, maar op de draad waar we de massa verwachten, meten we niets.


DRAADBREUK?

Wat we vermoeden, is dat de massadraad tussen sensor en ECU onderbroken is. Dit verklaart meteen ook waarom de ECU geen wielsnelheid ontvangt van het linkervoorwiel, en waarom we te maken hebben met een harde foutcode. Aan de hand van ons schema vinden we de verbinding tussen sensor en ECU terug. We willen nu controleren of de bewuste signaal-/massadraad onderbroken is, en we meten hiervoor de spanningsval over de draad tussen ECU en sensor. Lang hoeven we niet te twijfelen: de draad is duidelijk door. Had de monteur eerst gemeten, vooraleer over te gaan tot vervanging van het component, dan had de eigenaar van deze kost gespaard gebleven. Storing opgelost!