naar top
Menu
Logo Print
25/03/2019 - BABETTE SOETAERT

TOEKOMSTBESTENDIG DANKZIJ SPECIALISATIE IN DIAGNOSE

GARAGE STABIREM BIEDT DEGELIJK ALTERNATIEF VOOR DE DEALER

Garage Stabirem

Het gat in de markt vinden én dichten, dat is de heilige graal waar veel onafhankelijke garages vandaag naar op zoek zijn. De huidige digitalisatiegolf maakt het voor dergelijke garages echter niet vanzelfsprekend om deze queeste tot een goed einde te brengen. Aansluiting bij een garageconcept biedt voor velen al soelaas, maar wie zich wenst te consolideren, dient specialisatie hoog in het vaandel te dragen. Garage Stabirem uit het Antwerpse Mortsel komt aan beide vereisten tegemoet en zet zo de huidige digitalisatietrend alvast naar zijn hand.

WOELIGE TIJDEN BIEDEN MOGELIJKHEDEN

Terwijl men tien jaar geleden de motorkap diende te openen alvorens te weten te komen waar het euvel zich bevond, volstaat het vandaag om een diagnoseapparaat op de wagen aan te sluiten om mogelijke defecten aan het licht te brengen. De automotive sector is in volle transitie en vergt dan ook heel wat aanpassingen van zijn spelers. Ook bij garage Stabirem zagen ze de sector de afgelopen jaren veranderen. Zaakvoerder Angelo Gomes koos twaalf jaar geleden resoluut voor de uitbouw van een universele merkengarage en slaagde er, samen met meestergast en opvolger Musti Fetahaj, in de recente omwentelingen in de auto-industrie naar zijn hand te zetten. Musti: “Reeds vanaf dag 1 hadden Angelo en ik het idee om met garage Stabirem iets meer te doen dan enkel en alleen het aanbieden van mechanische herstellingen. De recente ontwikkelingen in de automotive industrie brachten ons tot inzicht en maakten duidelijk dat het diagnoseverhaal de toekomst van garage Stabirem kleurt."

TOEKOMST VERWELKOMEN

Garage Stabirem
De nieuwe diagnoseruimte oogt professioneel en biedt ruimte voor meerdere wagens

Om een antwoord te bieden op de huidige digitalisatiegolf, kozen ze bij garage Stabirem resoluut voor het diagnoseverhaal. Om deze keuze te bewerkstelligen, werd er eind 2018 gestart met de inrichting van een diagnosewerkplaats. Musti: “Tot voor kort voerde ik de voertuigdiagnoses gewoon in de werkplaats uit. Niet echt een ideale situatie, maar het is wel daar dat ik onze toekomstvisie op punt stelde. De nieuwe diagnoseruimte deed in het verleden dienst als showroom en vormt vandaag het ideale uithangbord voor onze garage. De afgewerkte ruimte oogt heel professioneel en biedt ook nog eens ruimte voor meerdere wagens. Dankzij de schuiframen hinderen we de andere werkzaamheden in de garage niet en kunnen we de    afgewerkte wagens meteen naar buiten rijden."

Training

De specialisatie in diagnose kwam er niet van vandaag op morgen, en is bij Stabirem een verhaal dat zich gradueel ontvouwde. Musti: “Ik volgde reeds voor onze aansluiting bij Qualitygarage ettelijke opleidingen voor het correct diagnose stellen via verschillende apparaten en voor verschillende merken. De vele uren opleiding hebben ertoe geleid dat ik vandaag mijn kennis kan inzetten voor A-merken en de klant op een zeer hoog niveau kan bedienen. De vele certificaten en diploma's stel ik dan ook graag tentoon in de werkplaats zodat klanten weten dat hun wagen in deskundige handen terechtkomt."

Materiaal

Garage Stabirem

Door te investeren in nieuw materiaal kan men bij garage Stabirem service op het hoogst mogelijke niveau aanbieden

Om service op het hoogst mogelijke niveau te kunnen bewerkstelligen, werd er bij garage Stabirem niet enkel geïnvesteerd in een nieuwe werkplaats, maar ook in nieuw materiaal. Musti: “Het succesvol afronden van de (merk)trainingen betekent ook dat de aankoop van de bijhorende apparatuur onvermijdelijk is. Zo investeerden we onder meer in Hella Gutmann diagnoseapparatuur, een Actia Multi-Diag toestel en een 4-kanaals scopeset. Daarnaast kochten we ook het nodige gereedschap voor zowel Mercedes als BMW, Opel en PSA wagens aan. In VAG-diagnosemateriaal hoefden we dankzij onze voorafgaande specialisatie niet bijzonder te investeren. Verder werd er een deel van het budget aan IT en toebehoren gespendeerd. Dit om onder meer ook diagnose op afstand te kunnen aanbieden. Een service waarvan vandaag al duchtig gebruik wordt gemaakt en waarvoor ik mijn kennis dagelijks kan inzetten." Dat het garage Stabirem menens is met de toekomst, bewijzen verder ook de voorbereidingen voor een laadpaal en de aankoop van een referentiebord voor de kalibratie van Advanced Driver-Assistance Systems (ADAS).

DIAGNOSE VOLKSWAGEN TRANSPORTER

Garage Stabirem

Via mond-tot-mondreclame staan er bij garage Stabirem regelmatig wagens in de werkplaats die in het officiële dealernetwerk geen oplossing kregen toegewezen. Zo stond er onlangs ook een Volkswagen Transporter met sporadisch werkende ruitenwissers. Musti: “Volkswagen had reeds de ruitenwissermotor en de schakelaar vervangen, maar het probleem stelde zich nog steeds. De klant vond via een kennis vervolgens de weg naar ons en na een eerste controle viel al meteen iets abnormaals op. De boordspanning lag veel te hoog en daarop besliste ik om de accu even te meten. De spanning bleek hier wel normaal, waardoor er meteen afgeleid kon worden dat er iets verkeerd liep in de boordnetmodule. Na het stuk te hebben vervangen en geprogrammeerd, was alles weer bij het oude. Een goede diagnose is dus noodzakelijk om de kosten niet te laten oplopen."

DEALERNIVEAU OVERSTIJGEN

Het is een cliché dat in veel ondernemingen weerklank vindt, maar bij garage Stabirem gaan ze er prat op dat geen enkele uitdaging uit de weg wordt gegaan. Musti: “Neen zeggen is bij ons geen optie. Wagens zullen altijd unieke problemen genereren, maar deze vormen voor ons net een uitdaging. Het is die ingesteldheid die ons gebracht heeft waar we vandaag staan en die ons in staat stelt om het dealerniveau te overstijgen."

Service op dealerniveau

“Als klanten eenmaal de weg naar ons hebben gevonden, dan moeten ze het verschil in zowel prijs als kwaliteit kunnen merken." Musti draagt een duidelijke mening uit en mocht in de laatste jaren dan ook veel klanten ontvangen die het traditionele dealertraject verlieten. “Particulieren met een 'wagen op leeftijd' vinden de dominante positie van de dealer niet langer vanzelfsprekend en gaan daarbij sneller op zoek naar een alternatief. Dat alternatief vinden ze vaak bij ons, en dan is het onze taak om hen zo goed mogelijk op te vangen. Dankzij de goede ondersteuning van Qualitygarage, onze VAG-specialisatie én onze expertise in diagnose slagen we daar meer dan ooit in."

Musti Fetahaj
“De veranderende automotive markt dwingt ons tot aanpassing“
                                        - Musti Fetahaj -


Kwaliteitslabels StabiremQUALITYGARAGE

Stabirem trad drie jaar geleden toe tot Qualitygarage om zo nog beter te kunnen anticiperen op de toekomst. Musti: “Toekomstgericht houdt onafhankelijk zijn zeker een risico in. Iedereen groepeert zich tegenwoordig en het gezegde 'samen sta je sterk' wordt in deze context dan ook bevestigd. Op het moment van toetreding hadden we Qualitygarage cru gezegd zeker niet nodig, maar je moet vandaag reeds de basis leggen voor later. De overstap was voor ons ook niet zo groot, we hadden reeds een hele reeks opleidingen doorlopen bij Sergoyne en ook de kwaliteitslabels van Qualitygarage mochten we snel in ontvangst nemen."

Kennisbundeling

Qualitygarage biedt voor Stabirem, naast een perspectief op de toekomst, ook een houvast in de steeds veranderende automotive markt. Bovendien creëert het garageconcept een alliantie tussen grossier en garage, én de garages onderling. Musti: "Samenwerking met andere Qualitygarages is bij ons dagelijkse kost. Het doorgeven van kennis is cruciaal in onze sector, en met rivaliteit bereik je niets. Dankzij het arsenaal aan ondersteunings- en begeleidingsmiddelen en de ondersteuning op commercieel en technisch vlak kunnen we bovendien nog gerichter te werk gaan en de klant optimaal van dienst zijn."

TOEKOMSTPERSPECTIEF

Garage Stabirem
Musti zet zijn kennis onder meer in om diagnose op afstand te kunnen bewerkstelligen

Stabirem is dankzij haar specialisatie in diagnose, aansluiting bij Qualitygarage én verzekerde opvolging, meer dan ooit toekomstbestendig, maar is zeker niet van plan op de lauweren te rusten. Musti: “Het mechanische gebeuren maakt vandaag nog een groot deel uit van onze dagelijkse werkzaamheden, maar de veranderende automotive markt dwingt ons tot aanpassing. Zo onderhouden we vandaag reeds hybridewagens en worden we steeds vaker geconfronteerd met vragen hieromtrent. Ook de, weliswaar gestage, opkomst van de elektrische wagen wordt bij ons niet uit het oog verloren. Zo ligt alles klaar om binnenkort een Moobi Charge laadpaal te installeren, waardoor ook een elektrisch doelpubliek de weg naar onze garage zal vinden. Het doorverwijzen van een klant kan in deze tijden het einde van een samenwerking betekenen. Hem in huis houden met de kennis en de tools die je ter beschikking hebt, is dan ook van levensbelang en dat is de vele investeringen meer dan waard."