Traxio vindt zich in Vlaams regeerakkoord, maar wil overleg over uitwerking

Voorkomen van schokkeffecten voor sector is belangrijk

De Vlaamse regeringsonderhandelingen hebben een regeerakkoord van 303 pagina’s opgeleverd. Mobiliteit vormt een belangrijk thema. Traxio ziet veel positieve zaken voor de sector, maar toch is er ook waakzaamheid geboden voor de autofiscaliteit en moeten schokeffecten te allen tijde vermeden worden.
De nadruk ligt op de vergroening van het wagenpark en de verhoging van de investeringen in mobiliteit. Alle nieuw verkochte personenwagens moeten koolstofarm zijn vanaf 2030, waarvan minstens de helft emissievrij. Bedrijfswagens zullen versneld vergroenen. Ook De Lijn zal haar steentje moeten bijdragen: nieuwe aankoopprocedures gaan richting zero-emissiebussen en vanaf 2025 wordt enkel emissievrij in de stadskernen gereden.
De Vlaamse Regering zal de komende 5 jaar zo’n 1,65 miljard euro extra investeren in mobiliteit, onderwijs en ziekenhuizen. De focus komt te liggen op combimobiliteit met twee opvallende pijlers: openbaar vervoer en fietsen. Het openbaar vervoer wordt groener en efficiënter met aandacht voor de gegarandeerde dienstverlening, extra aanbod en stiptheid. Wat de fietsen betreft zal er een verdubbeling in de investeringen van fietspaden komen. De realisatie van die fietsinvesteringen wordt prioritair behandeld. Het aandeel duurzame modi moet naar 40% en voor de Vlaamse Rand, Antwerpen en Gent zelfs naar 50%. Ook de twee belangrijkste ringwegen R0 en R1 worden prioritair aangepakt. Dit alles moet leiden naar een Vlaanderen van maximum 200 verkeersdoden tegen 2020, en 0 doden tegen 2050. Een focus komt te liggen op de 75+'ers die oververtegenwoordigd zijn in deze statistieken.
Traxio kan zich vinden in het akkoord, maar wil dat de Vlaamse Regering de sector betrekt in het uitwerken van dit regeerakkoord. Schokeffecten voor de sector naar aanleiding van wijzigingen in de autofiscaliteit moeten te allen prijze vermeden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij CarFix 

CarFix maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.