Traxio wil een Europees Car-Pass-systeem

Systeem houdt tellerfraude tegen

Federaal minister van Economie Muylle (economie) en federaal minister van Mobiliteit Bellot hebben op dinsdag 15 oktober het 10 miljoenste Car-Pass-document uitgereikt. Sinds 1 december 2006 levert de vzw Car-Pass elke dag gemiddeld 3.000 Car-Pass documenten af in de autokeuringsstations. Dankzij de Car-Pass en de medewerking van de hele autosector, is tellerfraude in België grotendeels verdwenen.
Daarvan profiteren niet alleen consumenten, maar het systeem bevordert ook de eerlijke handel in de sector van de tweedehandsvoertuigen. De transparantie verleent toegevoegde waarde aan de tweedehandswagens die op de markt verkocht worden, waardoor België zich onderscheidt van andere markten. Het systeem blijft nodig: in 2018 kwamen toch nog 1.648 gevallen van tellerfraude met Belgische occasies aan het licht, op een totaal van maar liefst 16,1 miljoen kilometerstanden.
Door een betere uitwisseling tussen België en Nederland ging een derde van de 1.648 fraudegevallen over een importvoertuig uit Nederland. Bij de aankoop van een geïmporteerde auto loop je risico. Dat bleek uit een Nederlandse studie die aantoonde dat een vijfde van de kilometertellers bij Duitse importwagens is teruggedraaid. Mobiliteitsfederatie Traxio roept daarom de Europese Commissie op om eindelijk werk te maken van een Europees Car-Pass-systeem.
Pieter Van Bastelaere, directeur Public Affairs bij Traxio, legt uit: “Kilometerfraude kost de Europese consumenten jaarlijks miljarden euro’s. De malafide praktijken vormen bovendien een bedreiging voor de verkeersveiligheid en het leefmilieu”. Ook het Europees Parlement steunt deze vraag. “Zij verwijzen uitdrukkelijk naar de goede praktijken in België inzake de bestrijding van de manipulatie van kilometerstanden bij motorvoertuigen”, verduidelijkt Van Bastelaere nog. Car-Pass is een initiatief van Traxio, Febiac en de erkende ondernemingen van de autokeuring.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij CarFix 

CarFix maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.